אודות מגע - בית ספר לשיאצו

אודות 'מגע'

בית ספר 'מגע' הינו מראשוני בתי הספר להכשרת מטפלי שיאצו בארץ. הוא הוקם בשנת 1990 ומאז הוא פועל ברציפות עם אותו צוות מורים. ביה"ס הוקם על ידי יורי סלע, פסיכולוג קליני, מורה לשיאצו ורפואה סינית, ובשיתוף עם London College of Shiatsu ומנהלו באותם ימים, נייג'ל דוואס, מבכירי מורי השיאצו במערב.

רמי יולזרי החליף את יורי סלע וניהל את בית ספר ׳מגע׳ במשך עשר שנים (2003-2013). בתקופה זו הושם דגש על הקשר בין הזן-בודהיזם לזן-שיאצו ועל נוכחות המטפל בטיפול; הורחב מאוד והועמק הקשר בין תלמידי ובוגרי ׳מגע׳ לקהילה.

בשנת 2013 קיבל לידיו יניב פסו, בוגר המחזור הראשון של 'מגע' ומורה בבית הספר מראשית דרכו, את ניהול בית הספר.



ייחודו של בית הספר

'מגע' הוא ביה"ס היחיד בארץ המתמחה בהכשרת מטפלי זן-שיאצו בלבד. להבדיל מבתי ספר אחרים, אצלנו לימודי השיאצו אינם רק תחום הכשרה אחד מיני רבים. אנו מאמינים שהתמקדות בשיטה אחת מונעת בלבול בשלבי הלימוד הראשונים, מבטיחה העמקה אישית ומקצועית בהכשרה, ואת הרמה המקצועית הגבוהה ביותר. במהלך השנים הרבות של הכשרת מטפלים פיתחנו שיטות ואיכויות הוראה שמטרתן לאפשר לתלמידים להטמיע את לימודי הזן-שיאצו כחלק בלתי נפרד מחייהם ומתפישת עולמם. אנו מאמינים כי זהו הבסיס הראשוני והחשוב ביותר במסע האישי של כל תלמיד בדרכו להפוך למטפל זן-שיאצו.

כמו ביפן - לימוד ברוח המסורת הנהוגה במזרח

הלימודים ב'מגע' מתקיימים ברוח הלימוד המסורתי במזרח וביפן בפרט. מאפייני הלימוד המסורתי באים לידי ביטוי בתפישה הכוללת של לימודי זן-שיאצו ב'מגע' ובמתכונת הלימודים כולה: תפישת הלימוד המעגלי, למידה בקבוצות קטנות, תרגול אמנויות תנועה כחלק בלתי נפרד מלימודי השיאצו, רכישת הידע מתוך חוויה אישית ואותנטית ולא מתוך לימודים תיאורטיים, ואווירה חמה ומשפחתית.

 

מהו לימוד מעגלי?
מרבית אמנויות התנועה המגיעות מהמזרח מבוססות על קאטה (ביפנית: תבנית). צעדי הלימוד המסורתי נועדו ליצור תבנית ברורה ומסודרת של תנועות קבועות אותן מתרגלים שוב ושוב, כתרגול אישי אשר מלווה את התלמיד שנים ארוכות. תרגול שכזה, הדורש התמדה וסבלנות, מאפשר לתנועה הגופנית להפוך מטכנית לאינסטינקטיבית וחיה. האינטואיציה מתפתחת בתוך הקאטה, והתרגול הופך לחוויה אישית, למקור של ידע ולמידה אינסופי. זן-שיאצו הינו אמנות תנועתית לכל דבר, הלימוד המעשי, שבמרכזו הקאטה ומהותו -  לפתח את איכות המגע של התלמיד, מאפשר להפנים את 'דרך השיאצו', כשהאינטואיציה, ולא הידע האינטלקטואלי, היא המנחה אותנו.
במובן זה, תרגול הקאטה והעמקה בעקרונות הבסיסיים של זן-שיאצו, הינו רלוונטי ומאתגר לתלמידי שנה ג' באותה מידה כמו לתלמידי שנה א', וכן לכל מטפל בכל שלבי התפתחותו המקצועית.
על כן, תלמידי ובוגרי 'מגע' מוזמנים בכל שלב לחזור על כל אחת משנות הלימוד כתלמידים מן המניין ולשלם מחצית משכר הלימוד. לכך אנו קוראים ב'מגע' – לימוד מעגלי.

ליווי צמוד והתייחסות אישית
הלימוד בכיתות קטנות של 16 תלמידים לכל היותר, למול צוות הוראה הכולל מורה ושני אסיסטנטים (אסיסטנטים ב'מגע' מחויבים במינימום של שלוש שנות לימוד בבית הספר) מאפשר התייחסות אישית לכל תלמיד. כמו כן, שנת הלימודים השלישית כוללת ליווי הדרכתי אישי של איש צוות בכיר מבית הספר.
כמו בזמן תקופת הלימודים, גם לאחר הכשרתם כמטפלים, צוות ההוראה של 'מגע' נשאר זמין וקשוב לבוגריו.

לימודי תנועה
לימודי התנועה (צ'י-קונג, קיטאיידו, מדיטציה ועוד) הם חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים: כל שיעור ב'מגע' נפתח בתרגול תנועתי, ובנוסף, התלמידים מחוייבים בשיעור תנועה שבועי כחלק מחובות הלימודים. בהתאם לזאת, כל המורים שלנו הם גם מורים מנוסים באומנויות לחימה ותנועה שונות. לימודי התנועה מאפשרים לתלמיד לפתח כישורים חיוניים למטפל שיאצו והבנה מעמיקה של עבודה עם גוף ואנרגיה. כישורים אלה יבואו לידי ביטוי באיכות הטכניקה של התלמיד, כמו גם ביכולתו לתת הדרכה והמלצות תנועתיות למטופליו.
לימוד מתוך התנסות אישית
אנו מאמינים שידע מופנם באמת רק אם הוא מבוסס על התנסות אישית אותנטית. לכן, הדרישות העיקריות מהתלמידים הן סבלנות, התמדה וסקרנות. תלמידים העומדים ב'דרישות' אלו אינם מתקשים על פי רוב לעמוד בדרישות לקראת הסמכתם כמטפלי שיאצו ובמקרים רבים מגלים, כבר במהלך שנת לימודיהם השנייה, יכולת טיפולית גבוהה ומעורבות גדלה והולכת בנעשה בבית הספר.



אוירה משפחתית ושמירה על קשר עם בית הספר עם סיום הלימודים
ב'מגע' אנו מאמינים כי האיכויות המקצועיות שאנו מבקשים להקנות, אינן נפרדות מהאיכויות הבינאישיות, מהיחס האישי בין הצוות לתלמידים, ומן הקשר החזק והמשמעותי שנוצר בין התלמידים לבית הספר ונשמר גם שנים רבות לאחר שסיימו את לימודיהם.
עם השנים הפך בית ספר 'מגע' לקהילה משפחתית גדולה וחמה שאליה מצטרפים מדי שנה חברים חדשים. לפחות אחת לשנה אנו עורכים מפגש בית ספרי מקצועי וחברתי, אליו מגיעים בוגרים תלמידים ומורים, כמו כן, סדנאות פתוחות במהלך השנה הן הזדמנות לבוגרים לשמור על קשר אישי ומקצועי.
אנו מאמינים כי האווירה והתחושה במקום משפיעים על איכות הלימוד. התלמידים מוזמנים לקחת אחריות אישית על רמת הריכוז והמעורבות האישית בזמן השיעורים, במהלך ההפסקות, נערכות ארוחות משותפות שהן מסורת בית-ספרית, והן גם זמן לפתח יחסים חמים ופתוחים בין התלמידים והצוות.

מעורבות קהילתית ב'מגע'

ב'מגע' אנו רואים בזן-שיאצו דרך חיים.
באזורי השוליים של החברה, בבתי אבות, בפנימיות לנוער במצוקה, בבתי ספר, ישנה תרבות מנוכרת, מלחיצה, לעיתים אלימה. זן-שיאצו, בנוסף לאיכויותיו הטיפוליות, הוא מגע אנושי חם מחבק ותומך. את המגע הזה אנחנו מבקשים להביא לקהילה.
מעבר למחויבות הקהילתית שבית הספר לקח על עצמו מימיו הראשונים, אנו מעוניינים לחשוף את תלמידי בית הספר למטופלים אותם לא יראו בקליניקה וליצור בהם מחויבות מתמשכת לטיפולים בהתנדבות, במסגרות שונות וגם בקליניקה הפרטית שלהם.

בשנים האחרונות הרחיב 'מגע' את מעורבותו בקהילה מתוך אמונה בתרומה הייחודית של השיאצו. בין היתר טיפלו תלמידי 'מגע' בהתנדבות, בילדי פנימיות הנמצאים בסיכון, בתלמידי חינוך מיוחד, בקשישים, בנשים מוכות, בנגמלים מסמים ועוד.

במטרה להרחיב את תרומתנו לקהילה בדרכים נוספות, יזמנו שיתופי פעולה עם מוסדות שונים, שמהם נולדו פרויקטים מיוחדים וחשובים:

מחקר על טראומה יחד עם המחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים האוניברסיטאי 'הדסה' בירושלים, פרויקט ניסיוני לטיפול בשיאצו בנערות במצוקה במכון 'מסילה', שיתוף פעולה עם משרד העבודה והרווחה בטיפול בילדים מאומצים, סדנאות לעובדים סוציאליים מעיריית ירושלים ומשרד הרווחה, עבודה עם הורים וילדים במעלה אדומים והרשימה עוד ארוכה.

העבודה בקהילה יוצרת מפגשים מרתקים ומרגשים עם אוכלוסיות שלא נחשפו מעולם לשיאצו. תלמידי שנה ג' טיפלו במכורים לסמים בתהליכי גמילה ובני משפחותיהם בתחנות 'שלם', במרכז 'שושן' לטיפול בנפגעי נפש, במרכז לקשיש בשכונת קרית יובל, בקבוצת נשים מוכות בבית חנינא, בהוסטל "מצפה רעות" ובהוסטל "אביבית", בקופ"ח כללית מרפאת ברזיל, (שלוחה של בי"ח טלביה), בעמותת ש.ק.ל. לשיקום מפגרים, ב"בית הצייר" לנערים חוסים, ב"בית אריאל" לנערות חוסות ובמקומות נוספים.

מעורבות 'מגע' בהסדרת תחום השיאצו והרפואה האלטרנטיבית בארץ

מראשית דרכו היה בי"ס 'מגע' מעורב בהסדרת הסטנדרטים להכשרת מטפלים בארץ, בהסדרה חוקתית של תחום הרפואה האלטרנטיבית בכנסת, ובהקמת "האיגוד הישראלי לשיאצו' שנסגר לפני מספר שנים.
בשנה האחרונה, חברו יחד בתי הספר המרכזיים לשיאצו בארץ על מת להקים את 'התאחדות השיאצו'. לביה"ס 'מגע' מקום מרכזי בבניית התקנון ובהקמת ההתאחדות.

 
בית-ספר מגע
לימודי שיאצו
כתובתינו: רח' חזקיהו המלך 17, ירושלים
ייעוץ לימודים אישי: 054-9989092



הצהרת נגישותמפת אתר